Rasmussen ocenil spoluprácu s Ruskom a odkázal, že NATO nie je nepriateľ

19.04.2012 Celý región

Brusel 19. apríla (TASR) - Generálny tajomník NATO Anders Fogh Rasmussen ocenil dnes 15-ročné obdobie spolupráce s Ruskom a opäť zopakoval, že aliancia dnes nepredstavuje ani hrozby, ani nebezpečenstvo pre Rusko a jeho záujmy.

"Kto by bol pred 15 rokmi povedal, že budeme s Ruskom bojovať spolu proti terorizmu? Že budeme spolu bojovať proti svetovému pirátstvu? Že budeme spolu prispievať k bezpečnosti v Afganistane? A toto je dnes realita," uviedol Rasmussen na tlačovej konferencii po ukončení stretnutia ministrov zahraničných vecí 28 členských štátov NATO so šéfom ruskej diplomacie Sergejom Lavrovom.

Rasmussen priznal, že s Lavrovom rokovali nielen o spoločných záujmoch, ale aj trecích plochách medzi alianciou a Ruskom. Jedným z takýchto sporných bodov je napríklad situácia v Gruzínsku.

Generálny tajomník NATO uviedol, že aliancia aj naďalej podporuje územnú celistvosť Gruzínska v jeho medzinárodne uznaných hraniciach. Rusko má v tomto priestore svoje záujmy v separatistických enklávach Abcházsko a Južné Osetsko.

Ďalším sporným bodom medzi alianciou a Moskvou je vybudovanie obranného protiraketového dáždnika aliancie na území Európy, ktorého čiastočné sprevádzkovanie sa očakáva už na budúci mesiac.

Rasmussen priznal, že pri rokovaní s Ruskom o týchto sporných otázkach nejde o ľahký dialóg, pričom predstavitelia aliancie a Ruska neustále hľadajú ďalšie možnosti na dosiahnutie pokroku v rokovaniach.

"To, čo je po 15 rokoch jasné, je skutočnosť, že spolupráca medzi NATO a Ruskom má zmysel a prispieva k bezpečnosti oboch subjektov," uviedol Rasmussen.

V odpovedi na otázky novinárov generálny tajomník NATO opäť zopakoval, že protiraketový dáždnik nie je hrozbou pre Rusko, a spresnil, že tento obranný systém nie je stavaný tak, aby predstavoval nejakú hrozbu.

"Najlepšie pre Rusko by bolo priamo sa začleniť na budovaní tohto protiraketového dáždnika. Spolupracovať pri tom s nami a na vlastné očí sa presvedčiť, že nejde o systém zameraný proti Rusku," uviedol Rasmussen.

Najvyšší líder aliancie zároveň uviedol, že po toľkých rokoch spolupráce a vzájomnej komunikácie Rusko by už nemalo považovať NATO za proti nemu nepriateľsky naladený subjekt. Zároveň spresnil, že počas májového summitu NATO v Chicagu sa neuskutoční mimoriadny summit NATO-Rusko. Dôvodom má byť okrem iného aj v tomto období vyťažená politická agenda ruského prezidenta Vladimíra Putina.
 

Vyberte región